Binnen Ouderinitiatief JOVO willen we een passende woonplek met deskundige begeleiding op maat bieden voor (jong-)volwassenen (verder bewoners genoemd) met een stoornis in het autismespectrum met een normale begaafdheid. De bewoners zijn burgers in de samenleving die zoveel mogelijk ook zelf de regie over hun leven willen voeren. Iedere bewoner is uniek en streeft op zijn/haar eigen manier naar een zinvol leven. Met een stoornis moeten leren leven kan betekenen dat voor het leiden van hun leven extra ondersteuning nodig is. Met Ouderinitiatief JOVO hebben we een woonproject gerealiseerd, waarin de bewoners een zo optimaal mogelijke kwaliteit van ondersteuning krijgen en waarin ze zich ook kunnen ontplooien.
Voor zover onze bewoners daar niet toe in staat zijn, wil JOVO hun belangen zo goed mogelijk blijven behartigen en/of behartigd zien. Daarom wil het Ouderinitiatief zeggenschap hebben en behouden over de kwaliteit van (inhoudelijke) zorg, het selecteren en aansturen van de begeleiding en de zorginhoudelijke en organisatorische aspecten van het woonproject.
Doel van het woonproject is om de bewoners in staat te stellen om een zo zelfstandig mogelijk eigen leven te leiden. Als wij naar de toekomst van onze bewoners kijken, beseffen we echter dat de stoornis in het autismespectrum het voor hen niet mogelijk maakt om volledig zelfstandig te wonen. Door het realiseren, in stand houden en beheren van dit woonproject creƫren we voor hen een eigen plek (appartement) waar ze een veilig, vertrouwd en geborgen thuis kunnen vinden. Dit is alleen mogelijk als de bewoners voldoende en op maat gesneden woonbegeleiding en aanvullende ondersteuning krijgen.
Binnen JOVO wordt er geen behandeling geboden. Behandeling (kort of langdurig) kan ingezet worden door zorgverleners (psychiater, psycholoog, GGZ etc.) buiten JOVO en waarbij er een goede communicatie en samenwerking van belang is tussen behandelaar en team van JOVO om tot een zoān optimaal mogelijk resultaat van de behandeling te komen.
Onze bewoners zijn mensen met hun eigen mogelijkheden, talenten en beperkingen. Het ontwikkelen van hun mogelijkheden, talenten en het leren omgaan met hun beperkingen vraagt een grote investering van de mensen om hen heen. Daarom is het belangrijk om samen met hen en de begeleiding te zoeken naar een goed evenwicht tussen de nodige ondersteuning, de eigen mogelijkheden en de eigen verantwoordelijkheid. Hier zijn zeker deskundige begeleiding en sturing bij nodig. Waar nodig zal, eventueel via de zorgaanbieder of externe instanties, specifiekere hulp (psychiater, gedragsdeskundige) worden ingezet.
De uitgangspunten van deze visie krijgen hun vertaalslag naar een persoonlijk begeleidingsplan, het clientplan, dat in samenspraak met bewoners, ouders en begeleiders wordt opgesteld en jaarlijks wordt geƫvalueerd en bijgesteld. Dit clientplan moet worden uitgevoerd met aandacht voor het persoonlijk netwerk. Tevens wordt gekeken naar mogelijkheden om de bewoners contact te laten leggen met elkaar, mogelijkerwijs ook met de omgeving. Begeleiding is beschikbaar in geval dat er vriendschappen en/ of partnerrelaties ontstaan.
Het begeleidingsklimaat is gebaseerd op respectvolle omgang met de bewoners. Het is van belang dat de begeleiding de eigen waarden en normen op de achtergrond houdt. De bewoner moet kunnen zijn en blijven wie hij is, maar ook de bewoner moet naar de begeleiding toe respectvol reageren, net als in de omgang met bewoners onderling. Het Ouderinitiatief JOVO heeft een toegevoegde waarde bij o.a. het bevorderen van contacten tussen de bewoners onderling.
Gewoon waar het kan, bijzonder waar het nodig is. Wonen betekent in de eerste plaats een āthuisā hebben. Een omgeving waar men zich op zijn gemak voelt, geaccepteerd en gewaardeerd wordt en de noodzakelijke geborgenheid en warmte vindt. Een plek waar men zelf vorm en inhoud aan geeft, van waaruit ervaringen kunnen worden opgedaan en waar men zich wezenlijk āthuisā voelt. Iedere bewoner binnen Ouderinitiatief JOVO heeft een eigen appartement waarin alle voorzieningen zoals aparte zitkamer met keukenblok, een aparte slaapkamer, een douche, een toilet, en een interne berging aanwezig zijn. De individuele appartementen hebben een eigen voordeur en er is een gezamenlijke voordeur. Er is een gemeenschappelijke ruimte waarin men elkaar kan ontmoeten en waarbinnen sociale activiteiten kunnen plaatsvinden. Verder is het mogelijk een huisdier (huisdieren) te houden (zie Huisregels). Er wordt wel van uitgegaan dat de bewoner de zorg voor een huisdier zelf op zich neemt.
Er zijn 15 appartementen beschikbaar. De groep bewoners is bij aanvang wonen bij JOVO, qua leeftijd bij voorkeur tussen 21 jaar en 35 jaar. De bovengrens wordt flexibel gehanteerd. Doordat men levenslang bij JOVO kan blijven wonen, schuift de bovengrensleeftijd vanzelfsprekend op. De groep bewoners bestaat zowel uit mannen als uit vrouwen.
Criteria waaraan aspirant-bewoners minimaal moeten voldoen willen ze in de appartementen kunnen komen wonen zijn:
Iedere bewoner heeft een eigen huurcontract met JOVO. Hierin worden algemene regels nader beschreven. Aanvullend op dit huurcontract zijn nadere regels opgesteld met betrekking tot het gebruik van de gemeenschappelijke ruimten. Deze zijn in de huisregels, die opgesteld zijn door de bewoners, opgenomen. JOVO heeft een overeenkomst met de verhuurder van de appartementen, THUIS.
Zinvolle arbeid/daginvulling heeft een belangrijke functie in het leven. Arbeid/ dag invulling betekent zingeving, erbij horen, gewaardeerd worden, de mogelijkheid tot interactie met anderen. Daarnaast geeft arbeid/dag invulling structuur aan het leven en de mogelijkheid vaardigheden en talenten te ontwikkelen en te onderhouden. Passende arbeid/daginvulling geeft zelfvertrouwen en een eigen plaats in de samenleving. Voor ieder individu, ongeacht of er sprake is van beperkingen, heeft arbeid/daginvulling een positieve functie.
Binnen JOVO verwachten we dat alle bewoners in een week volledige of gedeeltelijke arbeid/daginvulling binnen-of buitenshuis hebben. De begeleiding en het netwerk hebben hier ook een rol te vervullen in het stimuleren/activeren van de bewoners tot zinvolle arbeid of daginvulling. In principe wordt specifieke jobcoaching niet door Jovo/Prisma geboden.
Naast arbeid/daginvulling, huishouden en het onderhouden van een sociaal netwerk, is het belangrijk voor de bewoners ook tijd voor zichzelf te hebben. Vrije tijd die ze mogen en kunnen besteden zoals zij dat willen. Alleen of samen met anderen en thuis of ergens anders. In het geval van onze bewoners is er vaak sprake van problemen met het zelf invullen van vrije tijd, waarbij een teveel eraan ook tot verveling of vereenzaming kan leiden. Aandacht voor het opbouwen van een sociaal netwerk ten behoeve van de vrijetijdsbesteding kan worden opgenomen in het persoonlijke begeleidingsplan.
Binnen Jovo is er de mogelijkheid om deel te nemen aan gezamenlijke activiteiten. Activiteiten die zowel door de zorgaanbieder als door het ouderinitiatief JOVO regelmatig worden georganiseerd. De bewoners kunnen daar vrijblijvend gebruik van maken.
In dit laatste punt beschrijven we onze visie op de posities van de verschillende deelnemers in ons ouderinitiatief zoals die van de bewoners, onze eigen positie en rol als ouder en de positie van de begeleiders van het ouderinitiatief.
De bewoners bewonen appartementen waarin ze zoveel mogelijk zelfverantwoordelijk zijn voor de dagelijkse gang van zaken, zowel wat betreft hun eigen leven als wat betreft hun keuze om de andere bewoners al/ dan niet te ontmoeten. Een aantal bewoners zal contacten zoeken, anderen niet. Een aantal zal bij contacten zoeken ondersteuning nodig hebben.
In het persoonlijk begeleidingsplan worden de uitgangspunten en benodigde begeleiding op de verschillenden levensgebieden vastgelegd. De levensgebieden omvatten: wonen, arbeid/daginvulling, financiƫn, sociale contacten en gezondheid (zowel psychisch als fysiek).
Van de bewoners wordt verwacht dat zij zich zullen houden aan de regels van het huurcontract, de huisregels en aan de afspraken van het Persoonlijk Begeleidingsplan.
Bewoners kunnen bijgestaan worden door een bewindvoerder of mentor, maar dit is niet verplicht om binnen JOVO te kunnen wonen.
De ouders/vertegenwoordigers hebben met dit ouderinitiatief een goede basis gecreƫerd waardoor de bewoners zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen en leven en waardoor zij nu en in de toekomst een thuis hebben.
De ouders, die zich verenigd hebben in Ouderinitiatief JOVO, blijven nauw betrokken bij de bewoners voor zover het de levering van zorg en de invulling van voorwaarden om gelukkig te kunnen leven betreft.
De ouders en/of mentor zijn gesprekspartner binnen het ouderinitiatief. Zij zullen verder de belangen van de bewoners, waar nodig, blijven behartigen. De ouders en/of mentoren bewaken de kwaliteit van de zorg en de collectieve financiƫle gang van zaken waaronder die met betrekking tot de gemeenschappelijke ruimten.
In de praktijk betekent dit betrokkenheid houden bij en inspraak hebben in:
Voornoemde werkzaamheden van ouders vinden vooral plaats in bestuur en commissies waarbij een actieve participatie wordt verwacht van alle ouders in het draaiend houden van het ouderinitiatief. De dagelijkse gang van zaken zal echter voornamelijk een wisselwerking zijn en blijven tussen de bewoners en de begeleiders.
Tijdens de dagelijkse gang van zaken verlenen de begeleiders zorg in de vorm van woon- en/of andere ondersteuning. Onze bewoners staan centraal. Vanuit een warme en open houding kan de begeleiding een vertrouwensrelatie opbouwen met de bewoners. Uitgangspunt van de begeleiding is het persoonlijk begeleidingsplan. Vanuit hun deskundigheid zijn de begeleiders in staat om de persoonlijke hulpvragen, samen met de bewoner, te benoemen en om te zetten naar praktische doelen waaraan gewerkt gaat worden.
Het Ouderinitiatief verwacht een open, kritische en deskundige houding van de begeleiders, zowel in hun contacten naar bewoners, ouders als naar het bestuur. In die contacten moeten alle zaken, die bewoners aangaan, besproken kunnen worden.
Uitgangspunt is dat het Persoonsgebonden Budget (PGB) wordt ingezet ten behoeve van de zorg. Er zijn nu vele ontwikkelingen gaande in de financiering van de zorg. Vanaf januari 2021 is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een indicatie vanuit de WLZ-GGZ.
Toekomstige bewoners kunnen nog steeds met een indicatie van de WMO binnen Jovo komen wonen als het te ontvangen budget voor Beschermd wonen passend is om 24-uurs zorg te kunnen bieden voor meerdere jaren (zie ook toelatingscriteria).
Onafhankelijk hiervan vormen twee zaken in ieder geval de leidraad bij onze keuze: het Ouderinitiatief wil zeggenschap hebben en behouden in de kwaliteit van zorg en wil de optimale financiering blijvend bewaken. Vanaf juli 2018 is Stichting JOVO Veldhoven volledig zorgaanbieder en koopt, voor het bieden van de dagelijkse zorg aan bewoners, een zorgverlener in.
In dit ouderinitiatief wil JOVO het optimale resultaat bereiken voor de bewoners voor zover zij daar zelf niet toe in staat zijn. Daarom willen de ouders hun belangen zo goed mogelijk blijven behartigen en/of behartigd zien en willen zij zeggenschap hebben en behouden in de kwaliteit van zorg, wat betreft het selecteren en aansturen van begeleiding en in de zorginhoudelijke en organisatorische aspecten van het ouderinitiatief.
Dit ouderinitiatief is opgezet om onafhankelijk van het bestaande aanbod, het beste te realiseren voor onze bewoners. We willen, in goed overleg met de betrokken gemeenten en/of het zorgkantoor de optimale financiering blijven zoeken omdat een toereikend zorgbudget uiteindelijk een belangrijke randvoorwaarde is voor succes.
Dit protocol is opnieuw bekeken door de zorgcommissie d.d. 23 juni 2021 en vervolgens vastgesteld door bestuur Stichting JOVO Veldhoven d.d. 12 juli 2021.